Αλλάζει η άποψή σου για ένα βιβλίο;

Θα μ’ αρέσει αυτό το βιβλίο;

Αυτή είναι η πρώτη μας σκέψη όταν αποφασίζουμε ότι θέλουμε να διαβάσουμε κάτι και βρίσκουμε ένα υποψήφιο βιβλίο. Οι παράγοντες που θα μας κάνουν να πάρουμε την τελική απόφαση είναι διάφοροι και ένας από τους βασικότερους είναι η άποψη των άλλων. Παλαιότερα σας είχα πει πώς να επιλέξετε το κατάλληλο βιβλίο για εσάς και μια από τις συμβουλές μου ήταν να ψάξετε στο Goodreads.

Tο Goodreads, το οποίο είναι το πιο γνωστό site με βαθμολογίες και κριτικές βιβλίων παγκοσμίως, είναι ένας γρήγορος τρόπος να ενημερωθείτε για την άποψη των άλλων αναγνωστών. Για όσους δεν γνωρίζουν πως λειτουργεί, μπαίνεις στη σελίδα του Goodreads, βρίσκεις το βιβλίο που διάβασες και το βαθμολογείς από το 1 έως το 5. Έτσι βγαίνει ένας μέσος όρος όλων των αναγνωστών, οπότε όσες περισσότερες βαθμολογίες και κριτικές υπάρχουν, τόσο πιο αντικειμενικό είναι το αποτέλεσμα.

Όπως καταλαβαίνετε, το να προσθέτεις τη βαθμολογία σου στο Goodreads ή όπου αλλού είναι εφικτό είναι πολύ σημαντικό γιατί βοηθάει τους άλλους να διαλέξουν. Παρατήρησα όμως κάτι που δε ξέρω εάν σας έχει τύχει, αλλά εμένα μου συμβαίνει με μερικά βιβλία όταν πρέπει να τα κρίνω.

Η άποψη που έχω όταν βαθμολογώ ένα βιβλίο (δηλαδή μόλις το τελειώσω) διαφέρει μερικές φορές από την άποψη που έχω μετά από καιρό όταν φέρνω το βιβλίο αυτό στη μνήμη μου.

Παράδειγμα: Τελειώνω το βιβλίο μου, έχω ενθουσιαστεί, του βάζω 5/5 και γράφω μια ωραία κριτική (θα με βρείτε εδώ). Περνάει ένας χρόνος, έχω διαβάσει άλλα 40 βιβλία, μπαίνω να δω τη βαθμολογία και σκαλώνω. Ωπ! λέω, τι έγινε εδώ; Καλό βιβλίο, καλή και η κριτική αλλά ήταν για 5; Εντάξει με ενθουσίασε, με κράτησε αρκετά αλλά έχω διαβάσει και καλύτερα. Ή μήπως όχι;

Τι γίνεται τότε; Να αλλάξω την βαθμολογία μου ή όχι; Και βασικά, γιατί συμβαίνει αυτό; Και εάν το παθαίνουν και άλλοι τι κάνουμε; Πόσο αντικειμενικό είναι το αποτέλεσμα(Μ.Ο.);

Πολλά τα ερωτήματα του βιβλιόφιλου και του υπεύθυνου αναγνώστη-βαθμολογητή (book nerd…). Και κάπου εδώ τα βάζω κάτω, σκέφτομαι λίγο και λέω πως κάπως έτσι είναι:

  1. Μετά από καιρό έχει περάσει η επήρεια του βιβλίου, άρα κρίνεις πιο αποστασιοποιημένα από όταν την ώρα που το τελείωσες.
  2. Από τότε έχεις διαβάσει και άλλα βιβλία οπότε μπορεί να σε έχουν επηρεάσει.
  3. Δεν είσαι πάντα στην ίδια ψυχολογική κατάσταση και δεν έχεις πάντα την ίδια όρεξη.
  4. Οι λεπτομέρειες, καλές ή κακές, μετά από καιρό ξεχνιούνται. Η βαθμολογία δεν είναι μόνο για την ιστορία αλλά και για τον τρόπο που είναι γραμμένο και τα συναισθήματα που σου γεννά. Μετά από καιρό μπορεί να σκεφτείς πχ τι καλή ιστορία που ήταν και να υποβαθμίσεις το γεγονός ότι όταν το διάβαζες κόντεψες να κοιμηθείς άρα 2/5 που έβαλες ήταν μια χαρά.
  5. Δεν το παθαίνεις με όλα τα βιβλία.
  6. Αν το παθαίνουν τελικά και άλλοι, σημαίνει ότι μπορεί να γίνεται και από τις δύο κατευθύνσεις. Σε κάποιους τελικά θα τους αρέσει περισσότερο από ότι αρχικά και σε άλλους λιγότερο. Άρα πάλι είναι αρκετά αντικειμενικό το αποτέλεσμα.

Σκεπτόμενη λοιπόν όλα αυτά, κατέληξα στο ότι -τις περισσότερες φορές τουλάχιστον- πρέπει να κρατάς την αρχική σου βαθμολογία/κριτική όσο είναι ακόμα «φρέσκο» στη μνήμη σου και εάν το κρίνεις απαραίτητο ίσως να κάνεις κάποια μικρή διευκρίνιση πάνω σε αυτή. Το να διαφέρει ελαφρώς μερικές φορές η άποψη μας (γιατί μιλάμε για μικρές διαφορές και όχι για εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις) από την αρχή, είναι κάτι εντελώς φυσιολογικό και δεν πρέπει να μας φοβίζει. Ίσα ίσα καμιά φορά λέει πολλά για την εξέλιξή μας ως αναγνώστες. Στην ουσία όμως η κριτική και η βαθμολογία πηγάζουν από αυτό που μας έκανε να νιώσουμε το βιβλίο όταν το διαβάζαμε και όχι μόνο από τη γενική αίσθηση που μας άφησε μετά από καιρό.

Υ.Γ. Αν σας συμβαίνει και εσάς παρακαλώ ενημερώστε με. Μη νιώθω μοναξιά (και την παράνοια να έρχεται).

Ευχαριστώ!

Αλεξάνδρα

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.